omroep MAX
omroep MAX
omroep MAX
omroep MAX
omroep MAX

Dorrestijn en Het Regenworm Dilemma (Omroep Max)

Vanaf maandag 23 oktober om 19.55 uur bij MAX op NPO 2. → bekijk

In het nieuwe programma Dorrestijn en Het Regenworm Dilemma neemt cabaretier Hans Dorrestijn de kijker mee in de wereld van duurzaamheid en klimaat. Hij gaat in gesprek met bekende en minder bekende mensen die ieder op hun eigen wijze bezig zijn met oplossingen voor onze klimaatproblemen. Met alle grote en kleine hinderpalen die daarbij om de hoek komen kijken. Moeten we bijvoorbeeld nu echt allemaal aan de zonnepanelen, terwijl daaronder nog geen regenworm kan leven? Dit ongewervelde diertje zorgt in ieder geval in het hoofd van Hans al voor een dilemma!
In elke aflevering staat een ander thema centraal. Met zanger en pianist Ruben Hein duikt Hans in het thema Biodiversiteit, met chef-kok Sharon de Miranda wordt het thema Voeding besproken, acteur Waldemar Torenstra geeft Hans een rondleiding op de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa en actrice en presentatrice Jennifer Hoffman en Hans nemen de kleding(consumptie)maatschappij onder de loep.

Afleveringen
Duurzaam wonen – Waldemar Torenstra
maandag 23 oktober om 19.55 uur bij MAX op NPO 2
Cabaretier Hans Dorrestijn gaat op bezoek bij acteur en presentator Waldemar Torenstra. Hij woont in de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa. De bewoners van dit initiatief werken intensief samen en bundelen hun krachten. Onder leiding van buurvrouwen Amber Beernink en Lynn Zebeda zijn zowel drijvende tuinen als een speelpark gerealiseerd.

Voeding – Sharon de Miranda
dinsdag 24 oktober om 19.55 uur bij MAX op NPO 2
Eten doen we allemaal. Hans Dorrestijn vraagt zich af hoe we de alsmaar groeiende wereldbevolking in de toekomst kunnen blijven voeden. Chef-kok Sharon de Miranda heeft hier, op basis van het idee van een aantal vooraanstaande wetenschappers iets voor bedacht. Zij neemt Hans onder andere mee naar notenkweker en imker Nuray Gül, die zich in de Hollandse Polder heeft gevestigd.

Biodiversiteit – Ruben Hein
woensdag 25 oktober om 19.55 uur bij MAX op NPO 2
In deze aflevering van dompelt Hans Dorrestijn zich onder in de wereld van biodiversiteit. Zijn metgezel is iemand die zijn voorliefde voor alles wat groeit en bloeit deelt: zanger en pianist Ruben Hein. Samen met goede vriend Ruurd Jelle van der Leij is hij een initiatief gestart, waarmee zij door heel Nederland inheemse struiken en bomen planten.

Kleding – Jennifer Hoffman
donderdag 26 oktober om 19.45 uur bij MAX op NPO 2
Hans neemt ons mee in zijn kledingkast en gaat in gesprek met actrice en presentatrice Jennifer Hoffman. Vooral de fast fashion en de daarbij horende vervuilende kledingindustrie zijn haar een doorn in het oog. Hans en Jennifer gaan op bezoek bij de leukste kleermaakster van Amsterdam, Diana Khachikian. Haar liefde voor stoffen zorgt voor een alternatief op het aanschaffen van nieuwe kleding.

max-logo-witte-randDorrestijn en Het Regenworm Dilemma terugkijken? → npostart.nl
Uit de pers:
Het Parool, 24 oktober 2023

'Morgen ben ik er weer helaas,' zei cabaretier Hans Dorrestijn tegen de camera


In de rubriek Han Lips kijkt tv schrijven verschillende redacteuren van Het Parool elke dag over wat hun opvalt op tv.
Vandaag: Dorrestijn en het regenworm dilemma. Door Stefan Raatgever.


Het is Hans Dorrestijnweek op NPO 2. Vier avonden achter elkaar buigt de cabaretier (83) zich voor Omroep Max over alledaagse oplossingen in de strijd tegen klimaatopwarming. Daarvoor is hij de geknipte man, legde hij meteen uit. Dorrestijn weet dat er inmiddels heus mensen zijn die goede duurzame plannen hebben, 'maar daarbij stuiten ze op veel hinderpalen. Kleine pauze. 'Zoals ik zelf?'

Dorrestijn is namelijk een mens zoals er vermoedelijk velen in ons land rondlopen. Hij is een groot natuurliefhebber, zijn kennis over vogels is bijna encyclopedisch en thuis in Bennekom doet hij - zo demonstreerde hij met een oude fluitketel - zo zuinig mogelijk met water. Maar verder? Dorrestijn is een hartstochtelijk hater van velden vol zonnepanelen (Daar kan nog geen regenworm onder leven.') en bovendien 'het type van de trekschuit, dat zodoende innovaties maar moeizaam omarmt.
Om zichzelf te overtuigen van het duurzaamheidsevangelie ging de komiek in de eerste aflevering van Dorrestijn en het regenworm dilemma op bezoek bij acteur Waldemar Torenstra in zijn ecologische, drijvende woonwijkje Schoonschip in Amsterdam-Noord.

Prima programmaformule. Al is goed beschouwd elk format waarin Dorrestijn licht wanhopige zinnetjes als 'Ik zit helemaal alleen thuis. Dan komt er geen mindset. Zo heet dat toch?' kan uitspreken, een aanwinst voor de Nederlandse televisie.

De cabaretier - zou Omroep Max hem een kledingstilist hebben aangeboden of meteen hebben ingezien dat zulk garderobeadvies aan dovemansoren was gericht? - werd door Torenstra liefdevol rondgeleid door het duurzame paradijs. Als presentator Dorrestijn even vergat dat van hem vragen werden verwacht om het gesprek op gang te houden, vertelde hij zelf gewoon wat interessants.
Toen het onderwerp op de riettuinen kwam, werd de vogelaar Dorrestijn (hij maakte aan de zijde van Nico de Haan het heerlijke vogelspotprogramma Baardmannetjes) wakker. Hij tipte de bewoners dat met een beetje geluk ook zijn geliefde blauwborst zich er zou nestelen.

Daarna sprak hij in een voice-over over de in zijn ogen onmogelijke positie van de minister van Landbouw en Natuur. "Die kun je niet tegelijk verdedigen. Dat wordt de ondergang van beide. Maar goed, waar bemoei ik me eigenlijk mee?"
Ook het slotwoord was onvervalst, licht-gedeprimeerd Dorrestijniaans. Tegen de camera: "Morgen ben ik er weer helaas."